Miskolc Déli Ipari Park nagyobb térkép

HU  EN  DE

Miskolcon építi meg európai központját a Patec

2014-10-14

Újabb cég választotta több ország több városa közül Miskolcot üzemépítése helyszínéül. A szingapúri központú Patec 15 ezer négyzetméteres gyárat épít a Déli Ipari Parkban, melynek szándéknyilatkozatát csütörtökön délelőtt írták alá a városházán.

2009-ben döntöttek úgy, hogy a Patec konszern első európai gyárát Miskolcon hozzák létre. Az elsősorban autó- és motorkerékpár-alkatrészek gyártásával foglalkozó konszern a városban található Shinwa cég Szervezet utcai üzemcsarnokában kezdte meg a termelést. Az európai beszállítások fejlődése azonban egy nagy beruházást tett szükségessé, amit, a környező országok lehetőségeit is megvizsgálva, Miskolcon valósítanak meg.

1992-ben alapították a céget, ami sajtológépek gyártásával és automatizált robottechnológiával indult el, majd 2001-ben kiterjesztette tevékenységét az alkatrész-megmunkálásra, elsősorban autóipari elemek gyártásával, mondta el Andy Wong, a Patec Precision Kft. ügyvezető igazgatója.

– A megnövekedett export miatt döntöttünk az európai terjeszkedés mellett, Miskolcot pedig az ipari örökség, a Miskolci Egyetem, a magas minőségű munkaerő és régióközponti szerepe miatt választottuk. Jelenlegi telephelyünket kinőttük és a gyártási igény is megnőtt, így egy új üzem építése mellett döntöttünk – ismertette.

A hely kiválasztása során a környező országokban is körülnéztek, de végül maradtak Miskolc mellett, mivel az ügyvezető szerint ez a legjobb választás. 15 ezer négyzetméteres csarnokot építenek, amiben teljes kapacitáson 400 embert foglalkoztatnak majd. A beruházás pontos bekerülési költségét még számolják. Az üzemben ablaktörlőkhöz és kipufogórendszerekhez gyártanak majd sajtolásos technikával alkatrészeket, elsősorban a Volkswagen csoport beszállítójaként.

Andy Wong szerint az idetelepült cégek, mint a Shinwa, a Bosch vagy a Takata példája jól mutatja a magyar kormány és Miskolc város elkötelezettségét a gazdaságfejlesztés mellett. Az ügyvezető egy személyes indokot is megemlített, ami miatt szívesen van Miskolcon: szurkolója és rajongója lett az Aluinvent DVTK női kosárlabdacsapatnak, és reményét fejezte ki, hogy a várossal és a csapattal együtt ünnepelhetik majd a DVTK bajnoki címét.

– A kormány és a városvezetés közös szándéka, hogy Miskolc autóipari központ legyen. Győrrel és Kecskeméttel folyamatosan egyeztetve dolgozzuk ki a stratégiáját annak, hogy az iparágban rejlő dinamikát kihasználjuk – mondta Kriza Ákos. Miskolc polgármestere szerint az, aki öt éve itt van, mint a Patec, látja ezt a dinamikát és a lehetőséget a városban.

Megemlítette azt is, hogy két másik céggel is tárgyalásban vannak, ha ezek is realizálódnak, akkor jó az esély arra, hogy „hamarosan újabb ipari park után kell nézni”.

– Miskolc európai összehasonlításban is megállja a helyét, amit bizonyít a cégek letelepülése. Jó úton járunk ahhoz, hogy városunk kiemelt fejlesztési és gyártási központ legyen. A város vezetése továbbra is közbenjár minden munkahelyteremtő beruházás érdekében a kormánynál, az ötvenszázalékos gazdasági és iparfejlesztési támogatás lehívása pedig automatikusan működik – tette hozzá.

A szándéknyilatkozat aláírását követően Andy Wong Vécsi Györggyel, a Miskolc Holding Zrt. igazgatósági elnökével kilátogatott a Déli Ipari Parkba, ahol megtekintették a Takata melletti földterületet, ahová a Patec csarnoka épül majd.