Miskolc Déli Ipari Park nagyobb térkép

HU  EN  DE

Miskolc újra az Automotive Hungary-n – újabb befektetők figyelmét keltené fel a város

2015-10-24
Miskolc városa és partnerei ismét saját standdal jelennek meg az Automotive Hungary Nemzetközi Járműipari Beszállítói Szakkiállításon, melyet október 28-30. között rendeznek meg a Hungexpo területén. Pfliegler Péter alpolgármester szerint az expo kitűnő alkalom arra, hogy bővítse partneri hálózatát Miskolc, amely megérett arra, hogy egy autógyártó is ide települjön.
 
Mint a szakkiállítás honlapján is olvasható, a négy magyar autógyártó cég mellett idén először a BMW is képviselteti magát az expón – Miskolc azonban már visszatérő vendég a Hungexpo területén megrendezett kiállításon, ahol az autóipar minden jelentős szereplője jelen lesz.
 
 
Egy év rövid idő, hogy a hosszú távú gazdasági fejlesztések érvényesülni tudjanak, ahhoz azonban elegendő lehet, hogy irányokat, trendeket határozhassunk meg, s nyomon kövessük a kibontakozás állomásait. Közel egy éve rendezték meg a II. Automotive Hungary Nemzetközi Járműipari Beszállítói Szakkiállítást, melyen Miskolc városa és partnerei saját standdal jelentek meg. A város szerepe azóta nőtt az autóalkatrész-gyártásban, a beszállítói iparban – emelte ki Pfliegler Péter. Az alpolgármester ezt elsősorban a Takata és a Bosch erősödésével magyarázta, de jelentősen javít a pozíciónkon az is, hogy a Miskolci Egyetem járműipari mérnökképzést indít. – A város támogatja egy olyan oktatási rendszer kialakítását, amely az autóipari beszállítókhoz és esetleg az autógyártáshoz is biztos tudással rendelkező szakembereket képez, már a középiskolától kezdve – hangsúlyozta.
 
 
A továbbképzés lehetősége mellett Miskolc szabad munkaerőt, képzett szakembereket és területet is tud adni a letelepülni szándékozó cégek számára. Ugyanakkor a közös, egységben való gondolkodás az, ami már tavaly is igen nagy elismerést váltott ki az alpolgármester elmondása szerint a minisztériumok képviselői, illetve a standhoz ellátogató szakemberek körében. Az egység tehát nem csak a stand megjelenésében érhető tetten. – Arra is utalunk az egység felmutatásával, hogy közösen gondolkodunk Miskolcról. A város nyitott a magyar és külföldi befektetők előtt. A lényeg, hogy olyan bázist tudunk nyújtani számukra, amilyenre nekik szükségük van – húzta alá Pfliegler Péter.
 
 
Az idén sokkal frekventáltabb helyen találjuk meg a miskolci standot, ahol az érdeklődők információkat kaphatnak a már letelepült és sikeresen működő cégekről és azokról az intézményekről, amelyek – a város mellett – segíthetik az új befektetők letelepedését. És bemutatják azt a számtalan oktatási, turisztikai és kulturális lehetőséget is, amiket Miskolc az idetelepülők és családjaik számára nyújtani tud. Ebben két kiadvány is segít: mind a Közös jövőnk, mind a Járműipari életpályamodell című kiadvány lapjai Miskolc értékeit, a továbbfejlődés lehetőségét, az oktatási és a partnerkapcsolatok kialakításának lehetőségét, illetve egy autóipari életpályamodell továbbvitelét mutatják be.
 
 
Miskolc önkormányzata mellett kiállít a standon a Miskolc Holding Zrt., a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft., a Takata Safety Systems Hungary Kft., az Észak-magyarországi Autóipari Klaszter (NOHAC), a PATEC Precision Kft., a Shinwa Magyarország Precíziós Kft., a Miskolci Egyetem, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Miskolci Felnőttképző Központ Kft.
 
 
A háromnapos kiállításon a már meglévő partnerkapcsolatok további erősítését jelölte meg célként Miskolc alpolgármestere. A tavalyi kiállítás egyik kézzelfogható eredménye volt a tavaszi Volkswagen beszállítói nap megrendezése a Városházán. Pfliegler Péter bízik abban, hogy ezúttal is sikerül kialakítaniuk olyan kapcsolatot, aminek köszönhetően újabb rendezvényt tudnak elhozni Miskolcra a NOHAC beszállítói számára. Az idei kiállítástól a már meglévő kapcsolatok további erősödését várja az alpolgármester, és azt, hogy sikerül újabb befektetőknek is felkelteni a figyelmét.
 
 
– Úgy érezzük, Miskolc megérett arra, hogy egy autógyártó is ide jöjjön. Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök és Kriza Ákos polgármester együttműködési megállapodást írt alá egyebek mellett egy ezerhektáros ipari terület kialakításáról. E mellett a Modern városok program keretében további fejlesztéseket támogat a magyar kormány, amik a befektetők ide érkezését is elősegítik. Ugyanakkor szeretném hangsúlyozni, hogy mi ugyanúgy számítunk – és erre számtalan jó példa van – a már itt lévő hazai és külföldi befektetők további fejlesztéseire is – hangsúlyozta az alpolgármester.
 
Miskolc szeretettel várja az érdeklődőket a Hungexpo A pavilon 205/B1 standján október 28-30. között
 
 
Forrás: minap.hu