Miskolc Déli Ipari Park nagyobb térkép

HU  EN  DE

Miskolc a legjobb európai befektetési célpontok között

2020-05-26

A világ egyik vezető gazdasági folyóirataként számon tartott Financial Times-hoz tartozó, kül-és belföldi befektetési profilú fDi, mely világszerte mintegy 45.000 befektető, tanácsadó számára biztosít releváns piaci információkat, kétévente meghirdeti a „European Cities and Regions of the Future” című pályázatot melynek célja, hogy megjelölje és fókuszba állítsa a fejlesztéspolitika szempontjából legvonzóbb városokat és régiókat.
A meghirdetett pályázati felhívásra Miskolc is benyújtotta pályázati dokumentumait és kiváló eredményeket ért el: az ötödik legvonzóbb európai befektetői célpont lett a kisvárosok között a közvetlen külföldi tőkebefektetés tekintetében, 2020-21-re vonatkozóan.
A felmérés elkészítéséhez a Financial Times 319 európai városból gyűjtött adatokat.
Öt kategóriában vették szemügyre, hogy mitől vonzóak egy-egy külföldi befektető számára az egyes városok. A lista összeállításához vizsgálták az adott városban a gazdasági potenciált, a humánkapacitást és az életkörülményeket, a költséghatékonyságot, a kapcsolati lehetőségeket, valamint azt, hogy az adott városban mennyire támogatják a betelepülő üzleti vállalkozásokat. A hatodik kategória pedig ezek együttese, amely azt nézi, hogy milyen stratégia szerint szólítják meg a külföldi befektetőket. Ebben a kategóriában lett Miskolc a tízes listán az ötödik.
A rangsor komoly szakmai szempontok szerint alakult ki:

 • A gazdasági potenciál megállapításához adatokat gyűjtöttek be többek között a lakosság számára, a növekedés ütemére, a munkanélküliségi rátára, az inflációra, a bruttó hazai termékre vonatkozóan.
 • A humán kapacitás és életkörülmények esetén a munkavállalók száma az összes lakossághoz képest, a középfokú oktatásban részt vevők száma, az egyetemi képzésben részt vevők száma, az oktatási intézmények száma, a várható élettartam, a százezer főre jutó háziorvosok száma volt meghatározó.
 • A költséghatékonyság esetén az éves fizetés, a minimálbér, a lakásbérleti díjak, a négy-öt csillagos hotelek száma, az üzleti vállalkozás indításának költségei, a benzinárak, a társasági adó mértéke volt szempont.
 • A kapcsolati lehetőségek kategóriában például azt vizsgálták, hogy milyen az internet feltöltési és letöltési sebessége, hány repülőtér van és milyen közelben, van-e kikötő, milyen az utak és az vasúti szolgáltatások minősége.
 • Végül nézték azt is, hogy egy-egy befektető milyen támogatásra számíthat, vagyis milyen bankok vannak az adott településen, hány nap alatt lehet egy vállalkozást elindítani, van-e korrupció.

Az európai városokat öt csoportba osztották. A 750.000 főnél nagyobb lakossal bíró városok tartoznak a legnagyobb városok közé, az 500.000 főnél nagyobbak a nagyvárosokhoz, a közepes városok 200.000 feletti lakosságszámmal bírnak, a kisvárosok a 100.000 fő felettiek, a mikrovárosok pedig a 100.000 fő alattiak.
Miskolc számára ez már a negyedik ilyen jellegű elismerés:

 • Első alkalommal 2008-ban nyilvánította a magazin kiemelten vonzónak Miskolc gazdasági térségét. Az európai városok között kétévente meghirdetett versenyen a szakmai zsűri Miskolcot az értékelési szempontok alapján a leginkább javasolt 25 befektetési helyszín között a 16. helyen rangsorolta.
 • 2010-ben Miskolc immáron második alkalommal nyújtotta be pályázatát a kétévente megrendezésre kerülő versenyre, melynek eredményeképp két kategóriában is negyedik helyezést ért el a város: egyrészt a közép-kelet-európai városok között, másrészt pedig a kevesebb, mint 250.000 lakosú „mikro" városok között; mindezt úgy, hogy hogy akkor még ilyen elismerésben nem részesült más magyar város.

A szakmai zsűri a díjakkal Miskolc gazdasági potenciálját ismerte el, amelynek legfőbb elemei:

 • kedvező logisztikai adottságok,
 • a régió legnagyobb kiépített infrastruktúrával rendelkező ipari park portfóliója,
 • megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerő rendelkezésre állása,
 • a városban lévő felsőoktatási és kutató intézmények, mint tudományos háttér,
 • modern oktatási- és egészségügyi rendszer
 • támogató, befektetőbarát önkormányzat, „egyablakos ügyintézés” megléte.