Miskolc Déli Ipari Park nagyobb térkép

HU  EN  DE

Miskolc

Miskolc Észak-Magyarország legnagyobb városa, regionális központja és Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelye. Az Észak-magyarországi régió legnagyobb megyéjének legnépesebb városaként központi szerepet tölt be a térség közigazgatásában, gazdasági, oktatási és kulturális életében.


Gazdasági központ

Miskolc méretéből és elhelyezkedéséből adódóan is meghatározó szerepet tölt be a térség gazdaságában. A városban az 1960-as évektől a nehézipar volt a domináns ágazat, de ennek szerepe és jelentősége az 1990-es évektől egyre kisebb.

A számos helyi vállalkozás mellett az utóbbi években több multinacionális nagyvállalat is megtelepedett Miskolcon, amelyek mind a város lakóinak, mind a környékén élőknek számos munkahelyet biztosítanak.

Miskolc iránt a befektetői érdeklődés folyamatos, és mind az infrastrukturális, mind a munkaerő-piaci feltételek adottak az újabb beruházók megtelepedéséhez.

Oktatás – megfelelő munkaerő 

Miskolcnak megyeszékhelyként kiemelkedő szerepe van az oktatás területén. A helyi középfokú oktatási intézményekből (szakiskolák, szakközépiskolák, gimnáziumok) kiváló szaktudású munkaerő kerül ki. A Miskolci Egyetem 1949 óta működik városunkban. A három karral, Nehézipari Műszaki Egyetemként indult felsőoktatási intézményben napjainkban közel 10 000 hallgató tanul, nyolc karon. Az Egyetemváros a régió legnagyobb felsőoktatási komplexuma. Az egyetem szoros együttműködése Miskolc Város Önkormányzatával és a helyi vállalkozásokkal példaértékű – különös tekintettel a duális képzési együttműködési megállapodásokra – , melynek eredményeként a magasan képzett szakemberek utánpótlása folyamatosan fejlődő tendenciát mutat.

Miért Miskolc?

Miskolc Magyarországon belül is kiemelkedően jó adottságokkal rendelkezik, így ideális befektetési helyszín. A város kedvező logisztikai helyzete, valamint az újonnan kiépített infrastruktúra mellett megfelelő beszállítói háttér is kialakult a térségben.

„Példamutatóak Miskolc befektetésösztönzési intézkedései”: Miskolc 2016-ban már harmadik alkalommal kapta meg a Befektetőbarát Településeknek járó elismerést, mivel sikeresen elvégezte és teljesítette a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) képzési programját.

Természeti adottságok

A város a Bükk hegység keleti oldalán, a Szinva, a Hejő és a Sajó völgyében, különböző természeti és gazdasági tájegységek találkozásánál épült. Miskolc kulturális, történelmi és sport szempontból is jelentős értékkel bír az itt élők, valamint az ide látogatók számára.

„Akkora vitalitás van ebben a városban, hogy ha a legcsekélyebb lehetőség nyílik meg a számára, óriási energiák fognak munkába lépni” – Móricz Zsigmond ezekkel a szavakkal jellemezte Miskolc városát.


Legfontosabb látnivalók »
Események »