Miskolc Déli Ipari Park nagyobb térkép

HU  EN  DE

Kész a további befektetők fogadására is a MIDIP

2014-10-03

Kiépült a Miskolc Déli Ipari Park (MIDIP) infrastruktúrája. Elkészült minden, ami szükséges ahhoz, hogy az első gyár, a Takata termelni kezdjen, és készen áll a további befektetők fogadására. Ez is elhangzott a fejlesztések csütörtöki sajtónyilvános megtekintésén.

Az infrastruktúraépítés különlegességét az adta, hogy a területen az elmúlt öt év legnagyobb zöldmezős beruházásaként a Takata világcég is építi gyárát. A két munka együtt haladása a fejlesztő és a betelepülő részéről is bravúr – különösen, hogy egyik sem tartott egy évig. A Miskolc Holdig mostanra kiépítette az áram-, a gáz- és a vízellátást, illetve -elvezetést, illetve mindent, ami szükséges ahhoz, hogy a Takata október közepén megkezdje termelését. Kész a megközelítést biztosító út is – azon jár majd a menetrend szerinti, a Búza térről induló 43-as ipari parki busz is.

– Fontos volt, hogy megbizonyosodjunk arról, Miskolc városa, a Miskolci Holding elvégzett minden szükséges feladatot ahhoz, hogy a Takata október 13-án meg tudja kezdeni a gyártást – mondta a bejárást követően Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. – A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és Miskolc városa építette az autópálya gyors megközelítését lehetővé tevő utat és a hozzá kapcsolódó körforgalmat, nagyon komoly együttműködés kellett, hogy ez ilyen gyorsan megvalósulhasson. Ugyanilyen fontos, hogy az ipari park kész a további befektetők fogadására is, hiszen egy ilyen nagy beruházásnak, mint a Takata, multiplikátori szerepe van, tehát felerősíti a befektetők érdeklődését. Így egyre több a jelentkező az ipari park többi részére – hangsúlyozta a polgármester.

A 920 millió forint értékű infrastruktúrafejlesztést Vécsi György, az ipari parkot fejlesztő Miskolc Holding Zrt. igazgatósági elnöke mutatta be. Beszélt arról is, nem általános, ahogy a MIDIP infrastruktúra-fejlesztése zajlott, de ez is járható, sőt, bizonyos szempontból kifejezetten előnyös megoldás. 

– Hatvanezer négyzetméteres gyár épült itt fel azóta, hogy tavaly novemberben aláírtuk a szerződést. Minden a terveknek megfelelően alakult, tartjuk a rendkívül szoros határidőket. Ez nem történhetett volna így, ha nem kapunk óriási támogatást a várostól, a kormánytól, a hatóságoktól, ha nem tudunk ilyen kiválóan együttműködni a holdinggal – nyilatkozta a bejárás után Kersten Bachmann, a Takata elektronika és légzsák üzletágért felelős európai igazgatója.– Az ipari park infrastruktúrája egyszerre épült ki az első nagy beköltöző üzemmel. Így tudtuk teljesíteni a beruházó jogos igényeit, amit az utakkal, a közművekkel kapcsolatban megfogalmazott. Ez egyrészt azért is jelentős, mert az ilyen nagy cégekkel való jó kapcsolatnak hamar elterjed a híre az üzleti világban. Másrészt egy olyan terület áll rendelkezésünkre, ami megfelel egy világcég kívánalmainak is, így okkal bízhatunk benne, hogy hamarosan új nemzetközi vállalat települ az ipari parkba – mondta Vécsi György.

Az utolsó simítások még hátravannak, de minden kész a működésre, ahogy a PannErgy Nyrt. – MIHŐ Kft.-vel közösen alapított – leányvállalata, a Kuala Kft. a hőszállításra. És ahogy lassan a Takata is a tesztüzem megkezdésére, annak ellenére, hogy kívülről a látványt az irodák most még épülő tömbje határozza meg, hiszen eleve ütemesen tervezték (és végezték) az építkezést.