Miskolc Déli Ipari Park nagyobb térkép

HU  EN  DE

Ipari-fejlesztési régió lehet Miskolc és Kassa környéke

2015-03-10

Egy nagy ipari-fejlesztési régióvá kell tenni Miskolc és Kassa térségét, amit egyébként az EU is támogat - mondta a rendkívüli nagyköveti értekezleten Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzátette: a határon átnyúló együttműködés Győr és Pozsony esetében már működik. Miskolc alpolgármestere szerint Győrhöz hasonlóan Miskolcon is az autóiparban lehet a jövő. Kiss János hozzátette: a kormány régióba fektetett bizalma pedig ezúttal sem alaptalan.

takata_legi_2014.jpg

A Takata madártávlatból

Hatalmas gyárépület a déli ipari parkban. A Japán Takata cég 10 hónap alatt itt építette fel Európa legnagyobb, a világon pedig a 7. legnagyobb autóipari biztonsági berendezéseket gyártó üzemét Miskolcon. Azóta beindult a gyártás, évi 4 millió légzsák készül itt. Miskolcot sok más település irigyelheti –ezt a gyár alapkőletételén jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor a mai,  rendkívüli nagyköveti értekezleten azt mondta: egy nagy ipari-fejlesztési régióvá kell tenni Miskolc és Kassa térségét.

– Nagy ipari-fejlesztési centrumunk Miskolc, ez azt jelenti, hogy össze kell kötni Kassával. Az autópálya megépítése 20 éve késik, most ezt csináljuk, Kassán repülőtér van, tehát egyáltalán egy nagy ipari-fejlődési területté kell tennünk, így kell látni azt a térséget, az EU-nak ez politikája – mondta Orbán Viktor

A miniszterelnök hozzátette: a  határon átnyúló együtt működés Győr és Pozsony esetében már működik, a  jövőben pedig Miskolc és Kassa közt is létrejöhet hasonló.

Kiss János alpolgármester szerint Győrhöz hasonlóan Miskolcon is az autóiparban lehet a jövő. A kormány régióba fektetett bizalma pedig ezúttal sem alaptalan.

– Ez az elismerés annak a gazdaság orientált politikának szól, amit Miskolc az elmúlt 4 évben letett az asztalra, hiszen ipari parkokat fejlesztettünk, beruházókat hoztunk Miskolcra. Elég itt csak a legemblematikusabb beruházási sikerünket említeni, a Takatát, amely az elmúlt 4 év legnagyobb zöldmezős beruházását végezte el Magyarországon – mondta Kiss János.

Az alpolgármester hozzátette: ez a bizalom a város sikeres gazdaságfejlesztési politikájának köszönhető. Ezt bizonyítja, az is, hogy az iparűzési adóbevételek  történelmi csúcson vannak Miskolcon.

Forrás: minap.hu