Miskolc Déli Ipari Park nagyobb térkép

HU  EN  DE

Háromezer új munkahely jöhet létre a közeljövőben Miskolcon

2015-10-29

Kilenc projektet készítettek elő – mondta a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára, Szabó László az Automotive Hungary kiállításon. A börzén Miskolc ismét saját standdal jelent meg, ahol nemcsak az önkormányzat, hanem a Miskolc Holding, az egyetem és a legfontosabb cégek mutatkoznak be. Pfliegler Péter alpolgármester azt mondta a Miskolc Televíziónak, hogy nagy az érdeklődés a miskolci befektetési lehetőségek iránt.

A híres mondás Magyarországra is igaz. Ami jó az autóiparnak, az jó Magyarországnak is – hangzott el a szakkiállításon. Ezt bizonyítja az is, hogy tavaly itthon 431 ezer járművet gyártottak, az autóipar pedig mára a második legtöbb embert foglalkoztató ágazattá vált. Ezzel a gondolattal nyitották meg a 3. Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítást Budapesten.

Miskolc idén is  külön standdal jelent meg a Hungexpo területén. Itt többek közt az egyetem is képviseltette magát. Nem véletlenül. Miskolcon jövőre indul a járműipari alapszak.

– A Gépészmérnöki és Informatikai Karnál a paletta bővül – mondta Jármai Károly, a Miskolci Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese – és azok, akik a járműipari területhez jobban vonzódnak, vagy azok a cégek, amelyek ezt a területet igénylik mint képzettséget, egyre több hallgatóhoz tudnak hozzájutni.

Miskolcon több ilyen cég is található. Például a Takata, amely 10 hónap alatt épített gyárat a megyeszékhelyen.

– Gyakorlatilag egy éve kezdtük meg a termelést – mondta Kersten Bachmann, a Takata Légzsák-és Elektronikai Üzletág európai igazgatója – így a mai nap már elmondhatjuk azt, hogy mintegy egy év után jelenleg több mint 600 munkavállalónk van, a jövő év elejére pedig az ezer fős létszámot is el fogjuk érni.

De olyan cég is van, ami már a 90-es évek óta működik a városban.

– Nekünk az autóiparban a második kör a TIER 2 az, amiben részt veszünk – mondta Zsuga Zsolt, a Shinwa Magyarország Precíziós Kft. kommunikációs vezetője. – Mi a termékeinket tovább értékesítjük és úgy kerülnek az autógyárakba, viszont itt már szerepelnek olyan autógyárak, akik használják azokat a termékeket, amiket mi is csinálunk.

Többek közt Opel és Mercedes autókba is használják alkatrészeiket. Ezek a márkák is képviseltették magukat. 11 országból 300 kiállító érkezett a kiállításra, amelyen Miskolc idén másodszor vett részt.

– Egységesen tudunk megjelenni és bemutatni azt, hogy Miskolc mit kínál – mondta Pfliegler Péter alpolgármester. – Egyrészről a befektetők számára iparterületet és szabad munkaerőt, méghozzá szakképzett, jó munkaerőt, másodsorban olyan további lehetőséget, amely éppen az egyetemnek köszönhetően akár a K+F, akár az innováció terén is megállja a helyét.

A kormány célja, hogy néhány év múlva az EU-n belül Magyarországon legyen legmagasabb az ipar aránya, ebben kiemelt szerep jut az autóiparnak. Erről már Szabó László parlamenti államtitkár beszélt, aki hozzátette: ebben Miskolcnak is fontos szerep juthat.

– A HIPA, a magyar befektetési ügynökség elég sok projektet kezel – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. – A közelmúltban is már több mint 220 olyan munkahely jött létre, amelyek a HIPA keretében hoztak létre, és nagyon jó hír az, hogy a már csőben lévő 9 projekt, amin gondolkodnak mintegy 3 ezer új munkahelyet hozna majd létre Miskolcon és Miskolc környékén.

Szabó László hozzátette: Miskolc nemcsak iparilag, de turisztikailag is egyre izgalmasabb várossá válik, azzal pedig hogy az ipar ismét fejlődik, további beszállítókon és ipari beruházásokon keresztül, Miskolc tényleg egy sikertörténet lehet.

Forrás: minap.hu