Miskolc Déli Ipari Park nagyobb térkép

HU  EN  DE

Takata – kiemelt státus a hatósági eljárásoknak is

2013-12-02
Biztonsági öveket gyárt majd Miskolcon a Takata

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Takata Safety Systems Hungary Kft. miskolci beruházásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket a kormány. Ez jelentősen felgyorsítja az üzem építéséhez szükséges eljárásokat.

A Magyar Közlöny november 29-ei számában jelent meg, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította azokat a közigazgatási hatósági ügyeket, amelyek összefüggnek a Takata Safety Systems Hungary Kft. miskolci beruházásával – a passzív biztonsági rendszereket gyártó üzem, valamint logisztikai központ létesítésével.

A közlönyben tételesen felsorolják az érintett közigazgatási hatósági ügyeket, illetve a kijelölt eljáró hatóságokat, sőt a szakhatóságokat is. A törvényi előírásnak megfelelően a kiemelt jelentőségű ügyek koordinációjára kormánymegbízottként a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottat – Demeter Ervint – jelölte ki a kormány.

A rendelet szövegéből az is kiderül, hogy a beruházással összefüggésben nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, településképi véleményezési eljárást lefolytatni és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye. A közigazgatási hatósági ügyekben hozott döntés pedig fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható.

Mindez jelentősen felgyorsítja a beruházással összefüggő számos hatósági eljárás folyamatát, tehát lényegében magát a beruházást. Így valószínűleg nem kell már semmilyen engedélyre várni akkor, amikor az előkészítő földmunkákkal elkészülnek – és kezdődhet maga az építkezés.