Miskolc Déli Ipari Park nagyobb térkép

HU  EN  DE

„Miskolc újra fontos város lett!” – a Takata gyár alapkőletétele

2014-03-12

Lerakták a Miskolcon épülő Takata gyár alapkövét a Déli Ipari Parkban. Az ünnepségen részt vett Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Shigehisa Takada, a Takata cég elnök-vezérigazgatója és Yamamoto Tadamicsi, Japán magyarországi nagykövete is. Orbán Viktor kíséretében Miskolcra érkezett Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, valamint Lázár János, Miniszterelnökséget vezető államtitkár is.

Orbán Viktor délelőtt tíz óra körül érkezett meg Miskolcra, a Városházán Kriza Ákos polgármester, Csöbör Katalin és Sebestyén László országgyűlési képviselők, valamint városi vezetők fogadták. Rövid megbeszélést folytattak a polgármesteri hivatalban, majd elindultak a Déli Ipari Parkba, az alapkőletétel helyszínére. Az ünnepségen beszédet mondott Orbán Viktor, Kriza Ákos, Shigehisa Takada, a Takata cég elnök-vezérigazgatója és Csöbör Katalin is.

„Önöket, tisztelt Takada úr, ma sokan irigylik Miskolctól” – mondta beszéde elején Orbán Viktor. Ez nem mindennapi beruházás Magyarországon, Miskolc újra fontos város lett. Kevesen csináltak ilyen jó üzletet a magyar kormánnyal, mint ez a város – utalt az adósságátvételre és a gazdaságösztönző állami támogatásokra a miniszterelnök. A kecskeméti Mercedes-beruházás óta nem volt ilyen léptékű zöldmezős beruházás az országban, amely ezer új munkahelyet teremt majd.

Miskolc számára ez egy jelentős dátum – tette hozzá, megemlítve a borsodi térség nehéz helyzetét is. A miniszterelnök hangsúlyozta: van néhány ország, ahol az emberek ragaszkodnak a bevált, régi értékekhez. Ilyen ország Japán, ahol komolyan szembenéznek a modern kor kihívásaival is. Ha a magyar gazdaságpolitika unortodox, akkor Japánban valóságos gazdasági forradalom zajlik. Ez a beruházás segít majd abban, hogy Miskolc újra ipari és gazdasági központ legyen.

Orbán Viktor kiemelte, az elmúlt négy évben új ipari forradalom kezdett kibontakozni. Ez már nemcsak összeszerelést, üzemeket jelent, hanem innováción alapuló, magas hozzáadott értékű termelést. Az érkező nagyobb cégek tudást, tőkét hoznak, erre fűzik fel a helyi beszállítókat. Így történt Győrben, Kecskeméten, és ez lesz Miskolcon is. - A borsodi iparvidéket hosszú időn keresztül leírták. De ahol van elszántság és célok, munkahagyományok, ott ezeket újjá lehet éleszteni – hangsúlyozta a miniszterelnök, kiemelve, hogy a Takatáé az év legnagyobb és legértékesebb beruházása, melynek révén ezer közvetlen és jelentős számú betársuló munkahely jön létre, ráadásul a legmodernebb csúcstechnológiával. Az egyetemmel is kapcsolatot építenek, így talán a kutatások, fejlesztések is megérkeznek Miskolcra.

A kormány örül a japán beruházásnak, hiszen meg kell becsülni a barátokat, nincs olyan nagyon sok belőlük – mondta még el Orbán Viktor. Hozzátette: a japánok a rendszerváltás idején jelentek meg, amikor bajban voltunk, ők voltak az elsők, akik beruháztak, amikor ezrével szűntek meg a hazai munkahelyek. Akkor, amikor mások egy lyukas garast sem adtak. A válság idején sem mentek el, nem követeltek megszorítást, csak beruházást, fejlődést kerestek.

A kormány teljesítményéről szólva a miniszterelnök elmondta: 2010 óta a magyar gazdaság „a másodosztály vert mezőnyéből a topligába kapaszkodott”. Kiderült, hogy jó döntés volt hangsúlyt helyezni a járműiparra, ami 712 cég és 115 ezer magyar család megélhetését biztosította. A kormányfő ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy nem tehetünk úgy, mintha áprilisban nem lenne választás, az álszent dolog lenne.

Felhívta a miskolciak figyelmét, menjenek el szavazni, akarjanak dönteni Magyarország jövőjéről. Nem érdemes visszafelé menni abba a múltba, ami kis híján csődbe rántotta Magyarországot. Arra kérte a polgárokat, hogy vegyék figyelembe az elmúlt négy évet, és hozzanak higgadt döntést. A japánoknak pedig azt üzente, hogy Magyarországban sokkal több van annál, mint ami most látszik, amit sokan gondolnak. „Ami bennünk van, közösen ki is fogjuk hozni a magyarokból” – ígérte búcsúzóul.

Kriza Ákos polgármester kiemelte: ez az alapkőletétel fontos szimbólum Miskolcnak. Hosszú út vezetett ide, ez az elmúlt évek gazdasági törekvéseinek eredménye. Az alapkőletétel lényege a bizonyságadás és a bizonyságszerzés – tette hozzá. Az elmúlt négy esztendőben a kormány és a helyi politika vezetése is mindent megtett azért, hogy csökkentse a munkanélküliséget a térségben, és ezek sikeres erőfeszítések voltak – mondta a polgármester, és köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a beruházás létrehozásában.

Shigehisa Takada, a Takata cég elnök-vezérigazgatója az ünnepségen arról beszélt, hogy Miskolc többek között azért került kiválasztásra a beruházás helyszíneként, mert itt fejlett az infrastruktúra, erősek a gépipari tradíciók, de a képzett munkaerő és a műszaki egyetem jelenléte is döntő volt a kiválasztásnál.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a beruházás tekintetében a legfontosabb szempont a munkahelyteremtés, de a Miskolcon végzett diplomás mérnököket is itt tudják majd tartani a városban, ráadásul a beruházás illeszkedik a kormány elképzelésébe, hogy segélyalapú társadalom helyett munkaalapú társadalmat építsen.

A beszédeket követően rövid kulturális műsor következett, ahol fellépett a Szinvavölgyi Néptáncegyüttes, illetve egy magyarországi-japándob csoport, a Kiyo Kito Taiko. Ezt követően helyezte el az új gyár alapkövét Orbán Viktor, Kriza Ákos és Shigehisa Takada. Az időkapszulába egy Magyar Nemzetet, a Nikkei japán lap egy számát, a Miskolci Napló legutóbbi számát, egy magyar és egy japán bankjegyet, valamint a gyár tervrajzát helyezték el.