Miskolc Déli Ipari Park nagyobb térkép

HU  EN  DE

Lánctalpas hordta a betont – épül az infrastruktúra a Déli Ipari Parkban

2014-03-19
Szerelik az új távvezetéket

Párhuzamosan szerelik az új távvezetékeket a Déli Ipari Parkban Miskolcon, miközben bontják a régit. Ugyanakkor a szennyvíz- és az ivóvízvezeték kiépítése is tervszerűen halad, ahogy a Hejő híd áteresze is a helyére került már.

Januárban kezdődött a munka az ipari park területén, ahol a Miskolc Holding Zrt. végzi az infrastruktúra kiépítését, melyre összesen, ÉMOP-os támogatás felhasználásával, 920 millió forintot költhet. A kormány támogatásának köszönhetően ugyanakkor 495 millió forintból épülhet ki a bekötőút az autópályához, egy körforgalommal.

Az infrastruktúraépítés első ütemét két kivitelező céggel végezteti el a Miskolc Holding. A területen áthaladó, 120 kV-os, magasfeszültségű távvezeték pontosan a Takata 60 ezer négyzetméteres üzemcsarnokát „szelné ketté”, így ennek áthelyezése elengedhetetlen. Ezt a felsőzsolcai SAG Hungaria Kft. végez. Az új oszlopok már a helyükön vannak, ott jártunkkor éppen az új vezetékeket szerelték, miközben a régit már bontották.

Bánóczi László, a kivitelező cég kereskedelmi igazgatója elmondta, mindennapos munkáról van szó, amit azonban az ipari parknál két tényező is nehezített. Az egyik, hogy miközben fagyos, téli időjárásra számítottak, hatalmas volt a sár, olyannyira, hogy hosszú ideig csak lánctalpas gépekkel tudtak a területre menni, az hordta be az oszlopok alapozásához szükséges betont. A másik nehézség, hogy az új vezetéket át kellett vinniük a terület melletti Miskolc–Budapest vasútvonalon, a MÁV viszont csak éjfél és hajnal négy óra között engedte a munkát a saját távvezetékei fölött, és még ebben az időszakban is csak akkor, amikor nem közlekedett vonat.

Az ivóvíz- és szennyvízhálózat jelenlegi kiépítettsége harmincszázalékos, míg a Hejő hídhoz már behelyezték az átereszt, most következik maga a hídfelépítmény kialakítása. Ezt követően épülhet majd a belső út, mondta el Bori László, a miskolci P1-BAU Kft. projektvezetője. Ők is találkoztak nehézségekkel, a szennyvízvezeték fektetésekor olyan intenzív talajvízzel találkoztak a terület egy részén, ami néha komoly fejtörést okozott nekik.

A felmerülő problémásabb tényezők ellenére is tartja mind a két kivitelező az eredeti ütemtervet és nem látják akadályát, hogy a tervezett határidőre befejezzék az infrastruktúra kiépítését. Ez a villamosvezeték áthelyezésénél április vége, míg a víz-, szennyvízhálózat kiépítésénél, illetve az út és hídépítésnél július vége.